Malmös elever skickas till Auschwitz

28
december 9, 2013 kl 12:43  •  Postad i Utrikes av redaktionen  •  28 Kommentarer

Sedan 2012 har regeringen satsat omkring en miljon kronor på ”utbildningsinsatser” i Malmös skolor mot ”antisemitism, rasism och främlingsfientlighet”. Utbildningen har skötts av Svenska kommittén mot antisemitism. I våras hölls bland annat lärarseminarier där omkring 500 lärare deltog. Nu inleds nästa fas. Eleverna skickas Auschwitz. Den första gruppen reste i slutet av november till Krakow och till Auschwitz-Birkenau.

– Man stod där det faktiskt hade hänt. Man kunde känna att ”Här hände det” och sedan också alla historier som man fick höra om folk som hade varit där… de kändes så verkliga att man verkligen kände att det här har hänt, på ett sätt som ingen bok kan berätta, säger Kevin Furmanski som går på Lindeborgsskolan.

Som nationell.nu upprepade gånger är gaskammaren i Auschwitz, där eleven ”kände att det hänt”, en efterkonstruktion som uppfördes av Sovjet.

Integrationsminister Erik Ullenhag anser att satsningen behövs för att motverka de så kallade hatbrott som judar, muslimer och andra minoriteter utsätts för i Malmö. Förhoppningen är att eleverna ska föra med sig kunskaperna om ”Förintelsen” och om vad ”fördomar och rasism” kan leda till och sprida den på skolorna, uppger Sveriges Radio.

Alice Mårtensson som går på Oxievångsskolan och som åkte till bland annat Auschwitz ska tillsammans med sina klasskamrater göra en presentation i sin klass om vad de var med om.

– Man kan ju inte riktigt förstå att det kunde hända… hur folk kan vara så känslokalla och bara mörda folk för ingen anledning alls, säger hon.

Externt:

Elev: ”Kan inte förstå att det kunde hända”