Juden Raoul Wallenberg blir minnesdag i Sverige

31
januari 4, 2013 kl 10:04  •  Postad i Inrikes av redaktionen  •  31 Kommentarer

”Nu inför vi en minnesdag för Raoul Wallenberg”. Det skriver kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth, fd statsminister Göran Persson, FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson med flera på DN Debatt idag.

Den judiske männniskosmugglaren Raoul Wallenberg, som illegalt smugglade människor mot betalning i guld, ska bli en officiell minnesdag i Sverige. Det har Fredrik Reinfelds regering och Sveriges övriga makthavare bestämt.

I en gemensam DN-artikel, som riktar sig direkt mot sajter som nationell.nu, skriver de idag:

Det Raoul Wallenberg stod för är inte historia, utan tyvärr aktuellt. Antisemitismen är inte en smärtsam historisk erfarenhet, utan en levande verklighet. Historien må aldrig upprepa sig på exakt samma sätt, men ekot från historien ringer i vår tid. De nya medierna har inte alltid blivit kunskapsspridare. Internet svämmar över av sidor som förnekar Förintelsen och försöker knyta varje illdåd – må det vara vid World Trade Center eller på Utøya – till en förment judisk konspiration. Just konspirationsteorier om judars makt och hemliga anslag är klassiska i antisemitismen.

Antisemitismen, dess släkting islamhatet, och den allmänna främlingsfientligheten växer i ett krisdrabbat Europa. Det är mot den bakgrunden vi ska minnas Raoul Wallenberg. Raoul Wallenberg visar på den moraliska handlingens räckvidd, på kraften hos en enskild individ, vad en människas civilkurage kan åstadkomma. Få möter de utmaningar och de risker Raoul Wallenberg ställdes inför. Men alltför många vänder bort blicken när någon är i trångmål eller blir hotad. Alltför många väljer att inte reagera inför mobbning och orättvisor. Det är i det lilla, i vardagen som modet prövas.

Genom att Sverige får en Raoul Wallenbergs dag garanteras att Raoul Wallenbergs gärning inte glöms, att Raoul Wallenberg-året får en kontinuitet och att vi får en bra utgångspunkt för att ständigt erinra oss betydelsen av att var och en står upp mot intoleransen.

Dagen inrättas den 27 augusti, så att skolorna ska kunna offra en dag åt att hjärntvätta sina lever:

Vi för därför här fram den 27 augusti – Raoul-dagen – som Raoul Wallenbergs dag. Datumet, i början av terminen, är speciellt lämpligt för skolornas aktiviteter.

Raoul Wallenberg var en sextondel jude, vilket alltså innebär att Wallenberg-släkten länge har rasblandat sig med judar. Hans mormors farfar var den judiske juveleraren Mikael Benedicks, som kom till Sverige från Tyskland i slutet av 1700-talet.

I en tidigare artikel på dn.se kan man läsa att ”Själv var Raoul Wallenberg väldigt stolt över den sextondel judiskt blod han hade i sina ådror … Det hände att Wallenberg kraftigt överdrev detta judiska påbrå för sina vänner”

Följande personer har skrivit under dagenas DN-artikel:

Nina Lagergren, syster till Raoul Wallenberg
Lena Adelsohn Liljeroth, kulturminister
Jan Björklund, utbildningsminister
Siavosh Derakhti, grundare av Unga muslimer mot antisemitism
Anna Ekström, generaldirektör Skolverket
Jan Eliasson, vice generalsekreterare FN, fd utrikesminister
Eskil Franck, överdirektör Forum för levande historia
Sven Hagströmer, styrelsemedlem Raoul Wallenberg Academy
Birgitta Ohlsson, demokratiminister
Mikael Oscarsson, riksdagsledamot (KD), riksdagsnätverket Minnet av Förintelsen
Göran Persson, fd statsminister (S)
Lena Posner-Körösi, ordförande Judiska centralrådet
Annika Rembe, generaldirektör Svenska institutet
Peter Wallenberg Jr, ordförande i FAM
Olle Wästberg, regeringens ansvarige för Raoul Wallenberg-året

Externt:

”Nu inför vi en minnesdag för Raoul Wallenberg”
Raoul Wallenberg sökte ingen hjälteroll