Svenska konstnärer uppfattar judar som skadedjur

8
mars 15, 2012 kl 09:18  •  Postad i Inrikes av redaktionen  •  8 Kommentarer

I morgon invigs konstutställningen ”The holy land – Det håliga landet” i Immanuelskyrkan i Stockholm, en utställning av Stefan Sjöblom och Larz Lindqvist.

”Utställningen bygger på intryck från en gemensam resa som konstnärerna gjorde förra året till Israel och de palestinska områdena”, står det i beskrivningen på Studieförbundet Bildas hemsida.

Det intryck konstnärerna fick var att judar är skadedjur. På reklamaffischen för konstutställningen syns nämligen ett Palestina som ätits upp av råttor, varav en bär gevär. Liknelsen är en slående beskrivning av hur Israel och judiska bosättare har sargat Palestina med bosättningar, vägar, murar och stängsel.

– Jag har fått en del mejl från personer som berättat att de har gjort associationer till Nazityskland och hur judar där framställdes som skadedjur. En väldigt oväntad reaktion för oss men vi reagerade blixtsnabbt när vi fick den och har bytt ut affischen, så nu är den borta från vår hemsida, säger Elisabeth Haag som är Bildas kontaktperson för utställningen.

Bilden:

Nationell.nu kan dock avslöja att affischen visst ligger kvar på deras hemsida, HÄR.

Externt:

Affischen som rör upp känslor