Ledare: Stödjer Jan Milld Israels folkrättsbrott?

47
november 21, 2010 kl 23:52  •  Postad i Ledare av redaktionen  •  47 Kommentarer

För en vecka sedan berättade vi att Sveriges mest kända invandringskritiker, Jan Milld, gjort en upplysande film om judarnas avgörande roll i den mångetniska omvandlingen av Europa.

I filmen refererar Jan Milld till hur fyra företrädare för judiska församlingar i en SvD-artikel uttalar sig mot byggandet av murar runt invandrargetton i Europa. Därefter konstaterar han hur judarna själva motsägelsefullt bygger murar mot palestinier och invandrare i Israel.

Filmen mottogs med stor entusiasm av nationella läsare.

Dan Berner, känd för sin kontroversiella Förintelseföreläsning på Umeå universitet 1997, skrev i en kommentar på nationell.nu:

”Milld tar upp judefrågan på ett så enkelt och ogensägligt sätt att till och med vissa enskilda judar kanske får upp skallen ur sanden…”

”Israel ett föredöme”

Efter filmen ska Jan Milld ha mottagit en kritisk kommentar som enligt honom själv ”missuppfattat” hans film.

I ett nytt uttalande på sin blogg skriver Jan Milld att avsikten med filmen ”inte [var] att fördöma det israeliska murbyggandet”, och om muren vill han inte ta ställning.

Jan Milld går till och med så långt som att säga att han kan ”se Israel som ett föredöme”.

– Dvs båda parter får ett territorium att fritt disponera och båda parter erkänner varandra, skriver Milld och menar att en tvåstatslösning är ”det enda vettiga, rimliga och möjliga” svaret på den så kallade Palestinakonflikten.

Uttalandet är mycket märkligt. Dels för att Jan Milld så sent som 2001 mycket riktigt ifrågasatte om Israel någonsin velat ha fred med palestinierna, dels för att Israels murbygge är ett tydligt brott mot folkrätten.

2001 skrev Milld:

”Vad har varit den konkreta innebörden av det som våra massmedia kallar ‘fredsprocess’? Ockupation – det är vad det handlar om. En ockupation som de israeliska regeringarna arbetat för att permanenta.”

Bryter mot folkrätten

Israels mur på Västbanken är 720 kilometer lång och består bland annat av taggtrådsstängsel, åtta meter höga betongmurar, elektroniska övervakningssystem och bevakningstorn.

Israel kallar barriären för ett ”säkerhetsstängsel” men 2004 fastslog Internationella domstolen i Haag att det är en ”mur” och fördömde den som ett brott mot folkrätten.

Israels egentliga syfte med muren har varit att infoga den bördigaste marken och de illegala bosättningarna på Västbanken med Israel. Palestinska byar har avskärmats från varandra och 60 000 palestinier har förlorat sina hem – på grund av muren.

Tvåstatslösning ingen lösning

Jan Milld, du skriver att en tvåstatslösning är ”det enda vettiga, rimliga och möjliga”. Detta är inte sant.

Israel har aldrig velat ha fred, och kommer aldrig tillåta att en fred blir verklighet. Israel vill ha Palestina, hela Palestina, och kommer aldrig nöja sig med något annat.

Jag vill uppmana dig att se dokumentären ”Peace, Propaganda & The Promised Land”, som på ett tydligt sätt visar hur den så kallade ”fredsprocessen” bara varit ett sätt för Israel att konsolidera och föreviga den folkrättsvidriga ockupationen på Västbanken.

Tro aldrig på Israel och judarnas propaganda. Den är alltid bara en sak: ren lögn.