Islamiska banker snart verklighet i Sverige

12
december 27, 2009 kl 13:51  •  Postad i Lopsedeln, Tapeten av Redaktion  •  12 Kommentarer

Islamic Bank of Britain

Islamic Bank of Britain i London

De finns redan i Storbritannien och Tyskland och snart kan de bli verklighet i Sverige: islamiska banker avsedda för muslimska kunder. Bankerna bygger på den islamiska lagen, sharia, och tillåter inte ränta.

Inom islam är det förbjudet att ta ut ränta pengar. Därför kan ett muslimskt banksystem inte utformas enligt västerländskt mått. Transaktionerna måste ske enligt sharia, islamisk lag.

Enligt sharia har pengar inget egenvärde. Pengar i sig ska alltså inte kunna användas för att generera mer pengar. Istället måste de investeras, till exempel i fastigheter, företag eller tjänster. Investeringarna kan i sin tur generera vinst.

Men inte nog med det. Enligt sharia måste investeringarna följa vissa etiska riktlinjer. Pengar får exempelvis inte placeras inom verksamheter som har att göra med vapen, alkohol eller pornografi.

Islamiska banker finns redan i flera andra europeiska länder, bland annat i Tyskland och Storbritannien. Den som är på besök i London kan sedan augusti 2004 gå förbi Islamic Bank of Britain, som är landets första bank där sharias bestämmelser efterföljs till punkt och pricka.

Finns snart i Sverige

Enligt Marianne Laanatza, Mellanösternkännare och verksam vid bland annat Lunds universitet, finns det intresse för att öppna islamiska banker även i Sverige.

– Det finns intresse och olika försök pågår. Man försöker hitta ett bra koncept, säger Marianne Laanatza till E24.

Än så länge har Finansinspektionen (FI) inte fått in någon ansökan, men för ett år sedan gjorde man en utredning för att se om det finns hinder i rörelselagstiftningen för att starta islamisk bankverksamhet i Sverige.

– Det finns inga absoluta hinder i rörelselagstiftningen. Banker får dock exempelvis inte äga fastigheter hur som helst. Det är i sig ett hinder, men det går att lösa genom att man till exempel bildar ett annat bolag som äger fastigheterna, säger FI-juristen Johan Terfelt.

Däremot kan det finnas hinder i konsumentskyddslagstiftningen, som alltid ger en konsument rätt att förtidsinlösa lån. Även skattelagstiftningen kan ställa till problem. Johan Terfelt tror dock att eventuella hinder kan övervinnas genom tydliga avtal.

– Det kanske går att komma runt. Avtalsvillkoren ska vara klara och tydliga, säger han.

Tidigare försök misslyckats

Det finns ungefär en halv miljon muslimer i Sverige och försök har redan gjorts för att locka över dem till en sharianpassad bankvärld. Förra året lanserade Avanza Bank den så kallade shariafonden.

Fonden, som gavs namnet Selector world shariah value, innefattade 110 bolag från hela världen och togs fram med hjälp av Dow Jones shariaråd, ett råd som bland annat ska se till att företagen inte bryter mot sharias regler om etiska verksamhetsområden.

Trots att bland annat Islamiska förbundet i Stockholm trodde att fonden skulle bli en succé lyste de muslimska investerarna med sin frånvaro.

I juni 2009 hade bara 40 000 kronor satts in i fonden av 14 sparare.

I samband med lanseringen gav Claes Hemberg, sparekonom på Avanza Bank, följande uttalande till DN.se:

– Våra kunder har frågat efter shariafonder under en lång tid. Redan för tio år sedan startades Dow Jones Islamic market index och det var bara en tidsfråga innan vi skulle få en shariafond till Sverige.