Judar och riskkapitalbolag köper upp Apoteket

11
november 9, 2009 kl 22:32  •  Postad i Inrikes, Lopsedeln, Tapeten av Redaktion  •  11 Kommentarer

Riskkapitalbolag köper Apoteket

Riskkapitalbolag köper Apoteket

Då var det klart. Samtliga apotek i statens planerade utförsäljning har sålts. Prislappen blev 5,9 miljarder kronor och bland de nya ägarna återfinns stora riskkapitalbolag och judiska investmentbolag.

– Med detta bildas en marknad bestående av de fyra köparna, Apoteket AB och småföretagargruppen samt nystartade aktörer, säger Birgitta Böhlin, ordförande i Apoteket Omstrukturering AB (OAB).

Affären blev klar redan i lördags men idag kom det officiella beslutet. Bolaget Apoteket Omstrukturering AB säljer de åtta grupperna med apotek till fyra aktörer. De nya ägarna är:

Apotek Hjärtat som ägs av riskkapitalbolaget Altors blir den största aktören med 208 apotek och en omsättning på 7,1 miljarder kronor samt 1 500 anställda.

Kronans Droghandel som ägs av Oriola och Kooperativa Förbundet köper 171 apotek med 930 anställda.

Medstop Holding AB som ägs av investmentbolaget Segulah köper 62 apotek. Segulah betyder ”De Utvalda” på hebreiska och grundades av den judiske finansmannen Gabriel Urwitz, som även skänkt pengar till Expo.

Den minsta aktören blir Vårdapoteket i Norden AB som ägs av Investor och Priveq Investment som förvärvar 24 apotek med 230 anställda.

– Målet med apoteksreformen är bland annat att trygga en säker läkemedelsförsörjning till låga läkemedelskostnader, säger Birgitta Böhlin.

Men det är många som kritiserat regeringens utförsäljning av Apoteket, som fram till den 1 juli 2009 var ett helstatligt bolag med ensamrätt på att driva detaljhandel med vissa läkemedel. Priserna på medicin i Sverige har varit låga i jämförelse andra länder och i Norge ledde en utförsäljning till sämre kontroll och högre priser, hävdar personerna bakom namninsamlingen ”Sälj inte apoteken!”

– Det är viktigt med en statlig kontroll över Apotekets verksamhet då detta är en grund för att patienten ska hamna i fokus. Det är patientens behov och säkerhet och inte ekonomiska aspekter som ska vara centralt vid behandling, skriver man på sin hemsida.

Ytterligare 150 apotek ska säljas till småföretagare men den processen är inte klar. Apoteket AB kommer fortsätta äga 330 apotek över hela landet.