Varg Vikernes släpper ny Burzum-skiva

1
juli 8, 2009 kl 12:45  •  Postad i Kultur, Lopsedeln, Tapeten av Redaktion  •  1 Kommentar

Varg Vikernes är aktuell med en ny Burzum-skiva

Varg Vikernes är aktuell med en ny Burzum-skiva

Varg Vikernes kommer släppa ett nytt album med sitt enmansband Burzum. Det skriver Roadrunner Records på sin hemsida. Skivan innehåller nio nyskrivna låtar och väntas släppas i början av 2010. Flera skivbolag ska vara intresserade av den nya skivan.

– Jag vill lägga ner rätt med tid på albumet så att jag får det som jag vill, säger han till dagbladet.no.

1993 dömdes Varg Vikernes till 21 års fängelse för mordet på Mayhem-gitarristem Øystein Aarseth samt för flera mordbränder mot norska kyrkor. I maj 2009 släpptes han efter 16 år i fängelse. Förutom fängelsedomen är han mest känd för sin musik i enmansprojekt Burzum, som han startade 1991. Bandet har släppt en rad skivor med hednisk och antikristen metalmusik. Omslaget till lp-skivan Aske (aska) föreställer ruinerna av träkyrkan Fantoft, som Vikernes anklagades för att ha bränt ner. Det nya albumet kommer vara minst lika radikalt.

– Det kommer vara metal, och fansen kan räkna med att det kommer bli mycket Burzum, säger han.

”Channelling The Power Of Souls Into A New God”, lyder titeln på en av Burzums gamla låtar.

Under fängelsetiden blev Varg Vikernes mer och mer intresserad av hedendomen och den nordiska folktron. Han började förespråka rashygien och ska ha varit med och grundat den hedniska identitetsrörelsen Norsk Hednisk Front. Han har även publicerat flera böcker, skrifter och artiklar där han tydliggör sin ideologi.

– Jag tror på våra gudar som arketyper i vårt blod, som symboler på vad som är rätt och fel, som historiska personer, som utomjordiska väsen, som krafter i naturen, skriver han i en av sina artiklar.

Varg Vikernes avtjänade 16 år i fängelse

Varg Vikernes avtjänade 16 år i fängelse

– Se på planeten Jupiter (det romerska namnet på Tor). Det är Jupiter som med sin tyngdkraft förhindrar att meteoriter träffar vår Moder Jord och utplånar allt liv här. Jupiter är röd precis som Tors skägg, rött är även den färg som förknippas med just Tor. Och runt planeten finns ett bälte, Tor har ett bälte som heter Megingjord, detta bälte ger honom dubbel styrka. Runt Jupiter kretsar sexton månar – det är samma antal söner som Tor har enligt mytologin, fortsätter han.

Efter frisläppandet har den nu 36-årige Vikernes flyttat ut på den norska landsbygden. Där lever han med fru och två barn i en medveten isolation från den moderna civilisationen.

Uppgifter om att han skulle ha lämnat sina åsikter bakom sig under de sista åren i fängelset dementeras i en lång intervju med den norska tidningen Dagbladet. På frågan om han fortfarande är ”rasist” svarar han:

– Ja, men jag hatar ingen. Hat är irrationellt. Själv är jag en rationell person.

Samtidigt påpekar han att han inte är ”nazist”.

– Jag har aldrig varit nazist och är det inte nu heller, säger han.

Burzum betyder ”mörker” på orkernas språk i Tolkiens trilogi Sagan om ringen.

Läs Dagbladetet.no: «Greven» angrer ingenting